تاریخچه پیدایش بورس در جهان
تاریخچه پیدایش بورس در جهان

بورس به عنوان یکی از مهم‌ترین نهادهای اقتصادی و مکانیزم اصلی تبادل اوراق بهادار و سرمایه است، تاریخچه‌ای پرشکوه دارد که به دوران باستانی بازمی‌گردد. در اینجا به بررسی اجمالی تاریخچه پیدایش بورس در جهان می‌پردازیم.

واژه بورس در جهان به قرن پانزدهم میلادی بازمی‌گردد. در آن زمان، بازرگانان و کسبه‌ شهری به نام بورُوژ (Bruges) در شمال غربی بلژیک، در مقابل خانه‌ بزرگ‌زاده‌ای به نام «واندِر بورس» جمع می‌شدند و به خریدوفروش کالاهای خود بر اساس حراج می‌پرداختند. از آن تاریخ به بعد مکان‌هایی که مردم در آنجا به حراج کالا مبادرت می‌کردند بورس می گفتند که  به‌تدریج شکل توسعه‌یافته‌تر و مسقف به خود گرفت.

همچنین  در دهه ۱۱۰۰ میلادی، گروهی به نام «Courtiers de change» در کشور فرانسه مسئولیت مدیریت بدهی‌های کشاورزان را از طرف بانک‌ها برعهده داشتند. بسیاری از تاریخ‌دانان این فعالیت را اولین نمونه از بروکری و کارگزاری می‌دانند که در جریان آن اعضای این گروه عملا مشغول معامله بدهی دیگران بودند.

این مکان‌ها از نظم و انضباط خاصی برخوردار نبود و هر کسی می‌توانست در آنجا فعالیت‌ کند. اما به مرور زمان نظم و انضباط خاصی در این مکان‌ها حاکم شد. به نحوی که پس از مدتی، فقط بازرگانان، صرافان و دلالان بودند که اجازه داشتند در این مکان‌ها خریدوفروش کنند.


اولین بورس جهان در آمستردام :


با پیشرفت تجارت و اقتصاد در دوران رنسانس، بورس‌های مدرن شکل گرفتند. بورس آمستردام در هلند از جمله اولین بورس‌های مدرن است که در سال 1602 برای تجارت اسکلیپ‌ها (بلیط‌های تجاری) تأسیس شد و اولین شرکت که سهام خود را در آن عرضه کرد کمپانی هند شرقی بود .

کمپانی هند شرقی به عنوان اولین ششرکت سهامی عام جهان شناخته می شود یک دلیل بسیار مهم باعث شد کمپانی هند شرقی تبدیل به اولین شرکت سهامی عام شود و آن ریسک بالای فعالیت این شرکت بود.


تکامل بورس در قرن 17 و 18 :


در قرن 17 میلادی، بورس‌ها در اروپا و آسیا به وجود آمدند و عملکرد اوراق بهادار، ارزها، و کالاها را فراهم آوردند.

در لندن در قهوه خانه ها فعالیت های از جمله خرید ساختمان مستقل توسط معامله گران وارد فصل جدیدی شدند که درنهایت در سوم مارس سال ۱۸۰۱ میلادی، بورس لندن فعالیت رسمی خود را آغاز کرد. اما بورس نیویورک به‌عنوان سومین بورس بزرگ در گستره تاریخ، فعالیت خود را در ۱۷ می ۱۷۹۲ آغاز کرد .

در حال حاضر بازار بورس نیویورک، بزرگترین بازار بورس، از نظر میزان معاملات و ارزش بازار سرمایه در جهان است. با شروع فعالیت بورس‌های بزرگ جهان، به‌تدریج سایر کشورها نیز دارای بورس شدند. تا آنجا که امروز کمتر کشوری را می‌توان یافت که بورس نداشته باشد .


بازارهای بورس مدرن جهان

 

بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان در همان قرن ۱۹ و ۲۰ میلادی بازار بورس خود را تاسیس کردند.

امروزه تقریبا تمام کشورهای جهان بازار بورس اختصاصی خود را دارند. در کشورهای توسعه‌یافته، بسیاری از بازارهای بورس در همان قرن ۱۹ و ۲۰ و بعد از تاسیس بازار بورس لندن و نیویورک آغاز به کار کردند. از سوئیس گرفته تا ژاپن، تمام کشورهای قدرتمند و پیشرفته دارای بازار بورس هستند که تا به امروز به فعالیت خود ادامه دادند.

-بازار بورس کانادا در سال ۱۸۶۱ میلادی تاسیس شد و هم‌اکنون این بورس بزرگترین بورس کانادا و سومین بورس بزرگ در منطقه آمریکای شمالی است.

-در آمریکا نیز بازار بورس نیویورک اولیم رقیب خود را در دهه 70 میلادی پیدا کرد در آن زمان دو سازمان با همکاری هم بازار بورس نزدیک را تاسیس کردند بورس نزدک از همان ابتدا ساختار متفاوتی نسبت به سایر بورس‌ها داشته است. برای مثال به جای داشتن یک مرکز معاملاتی فیزیکی، نزدک کاملا به شکل اینترنتی مدیریت می‌شود و خریدوفروش سهام در آن مجازی است. همین موضوع باعث شد بورس نزدک دست بالا را در این رقابت داشته باشذ


بزرگترین بورس های جهان کدام ها هستند ؟


بازار بورس نیویورک و بورس نزدک و توکیو به عنوان سه بازار بورس بزرگ جهان شناخته می شودند.

این روزها علاوه بر کشورهای پیشرفته، بورس برخی از کشورهای در حال توسعه آسیایی نیز در رتبه‌های برتر بزرگترین بورس‌های جهان قرار دارند.

  • در دوران معاصر، بورس‌ها به شکلی پیچیده‌تر و گسترده‌تر از قبل فعالیت می‌کنند. بورس‌های بین‌المللی، اتحادیه‌های بورسی، و بازارهای مشتقات مالی از جمله نوآوری‌های اخیر در عرصه بورس و بازارهای مالی هستند که تأثیر زیادی بر اقتصاد جهانی دارند.

  • معرفی 10 بورس برتر جهان از نظر ارزش بازار :

-بازار بورس نیویورک

-بازار بورس نزدک

-بازار بورستوکیو

-بازار بورس لندن

-بازار بورس هنگ کنک

-یورونکست

-بازار بورس شانگهای

-بازار بورس فرانکفورت

-بازار بورس استرالیا

 

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت ایساتیس پویا می باشد© طراحی و پیاده سازی: خدمات وب پرشین مدیا