با مفهوم سال مالی آشنا هستید ؟
با مفهوم سال مالی آشنا هستید ؟

مفهوم سال مالی و اهمیت آن در مدیریت مالی


سال مالی یک مفهوم کلیدی در دنیای مالی و حسابداری است که برای شناخت بهتر عملکرد مالی یک سازمان و انجام تصمیمات مالی استفاده می‌شود. این مفهوم به دوره زمانی اشاره دارد که یک سازمان برای گزارش مالی خود انتخاب می‌کند و به‌طور معمول یک سال است.

سال مالی شرکت‌ (Fiscal year)، یک بازه 12 ماهه با آغاز و پایان مشخص برای ارائه تمام صورت‌های مالی مانند تراز‌نامه، سود و زیان و گردش وجوه نقد است و هر شرکت بازه خاصی را برای ارائه گزارش فعالیت‌های مالی خود در نظر می‌گیرد. این گزارشات تاثیر مهمی در تصمیم‌گیری افراد برای خرید سهام در بورس دارد.

طبق قوانین موجود، شرکت‌ها موظف هستند مجمع عمومی عادی سالیانه خود را حداکثر تا چهار ماه بعد از اتمام سال مالی، تشکیل دهند. همچنین مطابق با آخرین اصلاحیه اساسنامه ناشران ثبت‌شده نز سازمان بورس، لازم است سود نقدی سهامداران نیز حداکثر تا چهار ماه بعد از تشکیل مجمع عمومی سالیانه به آن‌ها پرداخت شود.


گزارش میان‌دوره‌ای به چه معنا است؟


شرکت‌ها علاوه‌بر ارائه گزارشات سالانه براساس سال مالی، لازم است تا گزارش‌های دیگری را با عنوان گزارشات میان‌دوره‌ای برای استفاده‌کنندگان این گزارش‌ها (داخلی و خارجی) جهت سرمایه گذاری در بورس ، منتشر کنند. گزارشات میان‌دوره‌ای به 4 دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  • 1- صورت حساب سود و زیان
  • 2- صورت سود و زیان جامع
  • 3- صورت گردش وجوه نقد
  • 4- ترازنامه

این گزارش‌ها در بازه‌های زمانی 3، 6 و 9 ماهه منتشر می‌شوند که به هرکدام از این بازه‌ها یک دوره مالی گفته می‌شود


دلایل اهمیت تعیین سال مالی


1- گزارشدهی مالی

 

 تعیین یک سال مالی به سازمان‌ها امکان می‌دهد که گزارش‌های مالی خود را برای دوره‌های زمانی مشخصی ارائه کنند و اطلاعات مالی مرتبط با عملکرد خود را ارزیابی کنند.


2- برنامه‌ریزی مالی 


سال مالی به سازمان‌ها امکان می‌دهد تا برنامه‌های مالی خود را برای دوره‌های زمانی مشخصی تنظیم کنند و برنامه‌های مستقبلی را پیش‌بینی کنند.


3- ارزیابی عملکرد


با تعیین سال مالی، سازمان‌ها می‌توانند عملکرد خود را در طول زمان ارزیابی کنند و اطلاعات مالی مربوط به هر سال را با سال‌های قبل مقایسه کنند.


4- مدیریت مالی 


مدیران مالی می‌توانند با تعیین سال مالی، بودجه‌ها و استراتژی‌های مالی خود را برای دوره‌های زمانی مشخصی مدیریت کنند و تصمیم‌های مالی مؤثرتری بگیرند.


بستن سال مالی شرکت چیست و چگونه انجام می‌شود؟


با پایان هر دوره مالی، شرکت‌ها وارد مرحله بستن سال مالی می‌شوند. در این مرحله، شرکت‌ها تمام رویدادهای مالی مربوطه را بررسی کرده و به‌اصطلاح حسابداری می‌بندند؛ سپس فایل‌های جدیدی را برای سال مالی پیش‌رو، باز می‌کنند. به‌این‌ترتیب برای مشاهده بدهی‌هایی که از قبل وجود داشته‌اند نیازی به بررسی تمام اطلاعات سال‌های گذشته نخواهد بود.


مراحل بستن سال مالی:


1- بستن حساب های موقت

2- صدور سند تعدیل ماهیت

3- صدور سند اختتامیه

4- صدور سند افتتاحیه سال جدید


علاوه بر بستن سال مالی شرکت، فعالیت‌های دیگری نیز در پایان سال انجام می‌شود؛ مواردی نظیر:


  • - مشخص کردن بدهکاران و بستانکاران
  • - کنترل حساب‌ها
  • - تکمیل دفاتر قانونی
  • - صدور اسناد و مدارک نهایی
  • و…

درواقع سال مالی نقش اساسی در مدیریت مالی سازمان‌ها دارد، زیرا به آن‌ها امکان می‌دهد تا عملکرد مالی خود را ارزیابی کنند، برنامه‌ریزی مالی مناسبی داشته باشند و تصمیم‌گیری‌های مالی مؤثرتری انجام دهند.

 

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت ایساتیس پویا می باشد© طراحی و پیاده سازی: خدمات وب پرشین مدیا